Depresia este o problemă de sănătate mintală serioasă și frecventă. Aproximativ 20%, deci 1 din 5 oameni, au un episod depresiv pe parcursul vieții. Depresia e diferită de stările tranzitorii de tristețe care pot apărea în contextul dificultăților de zi cu zi sau al pierderii unei persoane dragi (doliu). Persoanele cu depresie trăiesc o suferință apăsătoare care le afectează performanța profesională, relațiile, calitatea vieții în general.

Depresia, ca orice problemă de sănătate, trebuie recunoscută ca atare și trebuie abordată printr-un tratament adecvat. Dacă dvs. sau cineva apropiat manifestă simptome ale depresiei, aceste informații vă vor fi de ajutor.

În această pagină găsiți informații corecte despre depresie:
Cum se manifestă depresia?
Care sunt costurile depresiei?
Care sunt cauzele depresiei?
Cum se trateaza depresia?
Psihoterapia online a depresiei prin Depreter

Pentru un screening valid și gratuit al depresiei:
Creați un cont DEPRETER

Alte informații despre depresie: Articole


Cum se manifestă depresia?


Depresia este o problemă complexă, nu doar o simplă stare emoțională negativă. Ea afectează mai multe aspecte ale vieții personale și se manifestă printr-o serie de simptome specifice care durează cel puțin două săptămâni și sunt prezente aproape în fiecare zi:

  • emoții – tristețe accentuată, pierderea interesului sau plăcerii, iritabilitate;
  • comportamente – agitație sau lentoare motorie, izolarea de prieteni sau familie, renunțarea la activitățile plăcute;
  • modul de funcționare a minții – dificultăți de concentrare, devalorizarea propriei persoane, pesimism;
  • reacții fiziologice – oboseală cronică, schimbări de apetit alimentar, insomnie sau hipersomnie.

Simptomele enumerate caracterizează cel mai frecvent depresia și sunt folosite ca reper de diagnostic. Unele simptome pot fi mai accentuate decât altele. Diferențe în manifestarea depresiei pot fi observate între femei și bărbați, între copii și adulți sau între adulți tineri și persoanele de vârsta a treia.

Deși este o problemă frecventă, depresia continuă să fie greu de conștientizat de către persoanele afectate și dificil de diagnosticat de către medici. Se estimează că mai puțin de jumătate din oamenii cu depresie ajung să fie diagnosticați ca atare, iar majoritatea dintre aceștia nu primesc un tratament de specialitate adecvat.


Care sunt costurile depresiei?


Depresia înseamnă mai mult decât o perioadă dificilă. Pe tot parcursul vieții vom trece cu toții prin perioade dificile. Când vorbim însă despre depresie, vorbim despre o afectare majoră a nivelului de funcționare. Costurile depresiei sunt mari:
– neglijarea sarcinilor de la muncă sau de la școală, sau efectuarea lor cu o eficiență foarte scăzută;
– neglijarea responsabilităților casnice sau abandonarea lor;
– izolarea de ceilalți sau implicarea tot mai scăzută în relațiile sociale;
– abandonarea hobby-urilor sau planurilor de recreere sau efectuarea lor fără plăcere sau interes;
– angajarea în tipare de gândire sau de comportamente distructive.

Depresia nu trebuie neglijată și din cauză că adesea se asociază cu alte probleme de sănătate, putând chiar favoriza apariția acestora: tulburări de anxietate, tulburări de comportament alimentar, abuz de alcool sau de substanțe, boli cardiovasculare sau endocrine.

Costurile depresiei nu se văd însă doar la nivel individual. Adesea, suferă și aparținătorii celor care au depresie. Din păcate, stresul resimțit de aparținători se manifestă în multe cazuri prin reproșuri față de persoana cu depresie, putând agrava starea acesteia.

De asemenea, costurile depresiei se resfrâng și asupra organizațiilor. Persoanele cu depresie au o productivitate redusă, întârzie sau lipsesc mai frecvent de la serviciu și solicită mai multe zile de concediu medical.


Care sunt cauzele depresiei?


Depresia este produsă de o interacțiune de factori de vulnerabilitate și stres. Cu alte cuvinte, depresia se poate instala oricând, la oricine, în funcție de vulnerabilitatea cu care ne naștem sau pe care o acumulăm pe parcursul vieții și de evenimentele stresante pe care le traversăm. Iată câteva exemple de vulnerabilități care, interacționând cu un eveniment stresant, pot cauza depresie:

Vulnerabilitate Stres
• Factori genetici
• Experiențe negative timpurii
• Relații de atașament defectuoase
• Predispoziție de a trăi emoții negative (neuroticism)
• Stil de gândire disfuncțional
• Lipsa abilităților sociale
• Deficite de autoreglare
• Pierderea unei relații
• Îmbolnăvirea sau moartea unui apropiat
• Eșecul academic sau la locul de muncă
• Stres excesiv la locul de muncă
• Conflicte cu persoane importante


Cum se tratează depresia?


Depresia este o problemă îndelung studiată pentru care au fost validate științific mai multe forme de tratament. Depresia poate fi tratată eficient prin psihoterapie (în cabinetul psihoterapeutului sau online), medicație (doar sub supervizarea medicului psihiatru) sau combinația dintre psihoterapie și medicație. Eficiența unui tratament depinde de mai mulți factori: severitatea simptomelor, prezența comorbidităților, cronicitatea sau recurența depresiei și alți factori ce țin de istoricul individual și contextul de viață.

Medicația principală în tratamentul depresiei este medicația antidepresivă (care este de mai multe tipuri – ex. ISRS, IRSN, TeCA etc), și care, în funcție de caz, poate fi combinată cu medicație anxiolitică, timostabilizatoare sau hipnotice. Doar un medic psihiatru poate elabora o schemă de tratament și poate prescrie aceste tipuri de medicamente.

Există mai multe abordări de psihoterapie care au fost validate în tratamentul depresiei (ex. psihoterapia cognitiv-comportamentală, psihoterapia interpersonală). Deși abordările pot fi diferite, există multe elemente comune care sunt utilizate în general în psihoterapie pentru a reduce nu doar simptomele depresiei, ci și pentru a crește reziliența persoanei pe termen lung. Astfel, psihoterapia ajută pacienții să înțeleagă ce este depresia și care au fost factorii care au declanșat-o în cazul lor; mai departe, pacienții învață mai multe tehnici prin care să își controleze emoțiile, gândurile și comportamentele distructive și cum să se angajeze mai mult în activități care îi reintegrează în familie și în societate; psihoterapia ajută pacienții să reia contactul cu alte persoane și să rezolve mai eficient conflictele cu ceilalți sau problemele cotidiente; de asemenea, pacienții învață cum investească resurse în dezvoltarea personală și cum să trăiască din nou emoții pozitive, chiar și în lucruri mici.

Psihoterapia online a depresiei prin Depreter


Clinica Depreter oferă pacienților acces la un program de psihoterapie online pentru depresie. Programul de tratament este fundamentat științific și poate fi parcurs pe cont propriu (regim self-help) sau cu asistența unui psihoterapeut. Programul constă în mai multe module multimedia, bine structurate, care abordează cele mai importante aspecte ale depresiei: înțelegerea problemei, controlul simptomelor, corectarea modului de gândire, combaterea comportamentelor distructive, rezolvarea problemelor, dezvoltare personală etc.

Servicii pentru pacienți
Cum funcționează Depreter? Ce beneficii au pacienții?

Pacienții pot utiliza programul de psihoterapie pe cont propriu pentru că modulele multimedia conțin instrucțiuni pas-cu-pas, exerciții practice, video-uri explicative, aplicații interactive și instrumente de auto-evaluare. Pacienții pot apela la asistența unui psihoterapeut din clinica Depreter, pentru a obține o personalizare a programului de tratament sau pentru a desfășura ședințe online de psihoterapie.