Psihoterapia online – o alternativă eficientă pentru părinții suprasolicitați

Psiholog Doris Rogobete

Autor

Psih. Doris Rogobete

Psiholog clinician

Psiholog DEPRETER și PAXonline

Articol DEPRETER - Psihoterapia online - o alternativă eficientă pentru părinți

Ca adulți, activi profesional și părinți în multe cazuri, avem multe roluri de gestionat. Oferim câte puțin din energia noastră celorlalți în fiecare zi. Ne dorim să facem acest lucru și ne face plăcere de cele mai multe ori, dar stresul se acumulează și găsim din ce în ce mai greu timp pentru noi, pentru nevoile noastre. Efectele nu se resimt imediat – nu astăzi, nu mâine – dar într-o zi ne scapă un detaliu important la muncă, ne răstim la partener, ne repezim copiii. Ne iau prin surprindere aceste lucruri și ne pare rău, nu ne recunoaștem în aceste persoane, iar pe măsură ce trece timpul, lucrurile par că nu se mai așază așa cum am dori, ne vine tot mai greu să găsim activități care ne fac plăcere, petrecem tot mai puțin timp cu ceilalți. Deși ne consumăm energia, pare că ne îndreptăm spre nicăieri.

Dacă vă este cunoscut acest tablou, cu siguranță resimțiți efectele suprasolicitării – una din principalele surse de stres în viața de adult. Neglijat, stresul asociat suprasolicitării poate duce la rândul său la dificultăți de sănătate mentală, precum anxietatea sau depresia.

Trebuie să vorbim deschis despre depresie

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite probleme de sănătate mentală, iar femeile par a se confrunta mai frecvent cu această dificultate. Simptomele nu se resimt acut de cele mai multe ori, ci se manifestă mai degrabă pe un continuum – începem să simțim o stare difuză de tristețe, să ne îngrijorăm mai mult, să ne gândim la tot felul de scenarii, care mai de care mai dificil de gestionat; ne simțim mai obosiți, ne concentrăm mai greu, nu ne mai vine să ieșim atât de des, începem să ne temem că nu mai putem avea grijă de cei dragi și ne îndoim de propria valoare. În timp, tabloul se întregește – apare o stare de tristețe care uneori ne copleșește, o lipsă de energie care ne oprește la orice pas, scade dorința de a face lucrurile care odată ne aduceau plăcere, apar gândurile care ne spun că nu suntem îndeajuns de bune, că nu facem lucrurile așa cum ar trebui. Toate acestea sunt semne ale unei tulburări care de multe ori rămâne nediagnosticată și netratată și pe care puțini o înțeleg la început. Ca răspuns la aceste nevoi și obstacole în calea stării noastre de bine, au fost dezvoltate programele de psihoterapie online – soluții care oferă fiecăruia dintre noi ocazia să investească puținul timp rămas pentru sine în recuperarea resurselor psihologice atât de necesare pentru a putea preveni și trata dificultățile cu care ne confruntăm.

Psihoterapia online este un ajutor pentru depresie

Psihoterapia online este o metodă pe care mulți specialiști din străinătate o recomandă și mulți oameni o utilizează în mod curent. Aceasta a fost dezvoltată pentru a limita obstacolele care stau în calea accesării serviciilor de calitate de către oameni care au nevoie – inaccesibilitate geografică, resursele limitate de timp necesare pentru deplasarea la un cabinet, lipsa specialiștilor în zona de locuință sau deficitul de resurse fizice și psihologice care ne împiedică să petrecem prea mult timp în afara locuinței.

Pe scurt, atunci când accesăm acest tip de servicii, trecem întâi printr-o etapă de evaluare inițială, care ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce ni se întâmplă și cum am ajuns să trăim aceste experiențe. Mai apoi, avem la dispoziție mai multe tipuri de programe de psihoterapie – unele standard, altele care pot fi personalizate – toate construite după principii și informații științifice și protocoale validate atât în practica clinică, cât și în studii de specialitate. Cele mai multe servicii de acest tip ne oferă atât oportunitatea de a lucra în mod autonom (pe cont propriu), selectând module pliate pe nevoile noastre individuale și parcurgându-le în ritm propriu, cât și sub ghidarea unui psihoterapeut, în cadrul unor ședințe de video-terapie. Cu alte cuvinte, acest tip de programe ne ajută să folosim puținul timp care ne-a mai rămas pentru noi pentru cultiva deprinderi și obiceiuri care să ne ajute să ne recuperăm resursele fizice și psihologice, atât de necesare și atât de solicitate de rolurile pe care le îndeplinim, dar și să construim experiențe care să ne hrănească nevoile și starea de bine, atât de relevante pentru a avea o viață împlinită. Experiența terapiei online este de cele mai multe ori evaluată pozitiv de către cei care au optat pentru această variantă, iar studii publicate în jurnale internaționale susțin eficiența acestor programe.
În perioade dificile, atunci când toată energia ne este canalizată spre cei dragi, spre sarcinile de la locul de muncă și prea puțin spre nevoile noastre, terapia online poate fi o soluție care ne permite să ne întoarcem spre noi înșine, să investim resurse în recuperarea noastră într-un mod eficient și la îndemână.

Ajutorul oferit de Clinica Depreter

Alături de programele internaționale, clinica online Depreter se alătură efortului de a oferi servicii psihologice accesibile fiecăruia dintre noi și de crește măsura în care conștientizăm nevoia de a investi în sănătatea noastră mintală. Dacă dvs. sau cineva apropiat v-ați confruntat cu problemele pe care le-am descris mai sus este bine să cunoașteți că prin Depreter vă punem la dispoziție un screening gratuit pentru depresie și un program validat de psihoterapie online (vezi Servicii pentru pacienti). Un ajutor de specialitate primit devreme este cea mai bună cale de reușită în lupta cu depresia.